muffin
Hozzávalók:
25 dkg liszt
4, 5 dkg kakaópor
0. 5 tk szódabikarbóna
2 tk sütőpor
0. 25 tk só
kb. 300 ml tej
1 db tojás
30 dkg cukor plusz egy vaniliáscukor
2 ek olaj
17 dkg felaprított csoki
9 dkg felaprított dióbél
Elkészítés:
Előmelegített sütőben légkeverésen 20-25 percig sütjük. Ebből a mennyiségből 24 db muffin lesz.
Almás Palacsintatészta
Hozzávalók:
25 dkg liszt
3 tojás
3 dl tej
1 ek porcukor
1 vaníliáscukor vagy vaníliaaroma
1 tk só
1 tk olaj
szóda (amennyi szükséges)
ízlés szerint 2-3 szép alma
Elkészítés:
Egy edényben habosra keverjük a tojást
és a cukrot, hozzáadjuk a tejet, a
sót, és az olajat, majd
beleöntjük a lisztet, ezután
elkezdjük a masszát szódával
higítani, ameddig az állaga megfelelő nem lesz (a
tésztának csomómentesnek kell lennie,
ezértjavasolt géppel keverni). Ezután
belereszeljük az almát. Ha az
almától sűrűbb lesz a tészta, adhatunk
még hozzá szódát.
Én géppel még át szoktam
keverni, hogy a tészta ne legyen csomós az
almától, de ez már
ízlés kérdése, ha
csomós marad, az sem baj.
A serpenyőbe rakunk egy kevés olajat, és
már lehet is sütni! :)
Tölteni lehet, amivel csak épp
kívánjuk... lekvár, puding,
kakaópor...
De persze erre is van egy ötletem. :)
Pépesítünk egy-két
banánt, és hozzáadunk
kakaóport (ízlés szerint).
Nagyon finom, igazi kalóriabomba.
Kétkrémes süti
200 g porcukor,
4 kanál víz,
200 g darás liszt
A tojássárgáját a porcukorral és a vízzel habverővel sűrűre verjük. A sűrű masszába belekeverjük a lisztet és a keményre vert tojáshabot. A tepsit kikenjük, liszttel meghintjük, és a tésztát egyenletesen rákenjük. Bemelegített sütőbe tesszük és mérsékelt tűzön megsütjük. A kihűlt tésztát megkenjük kakaókrémmel, erre rákenjük a diótölteléket, és leöntjük csokoládémázzal. Hideg helyre állítva hagyjuk, hogy a krém kemény legyen, és csak azután szeleteljük fel.
Kakaókrém
2
tojássárgája, 80 g
porcukor, 30 g kakaó, 250 g vaj
A tojássárgáját, cukrot és kakaót habüstbe tesszük, és gőz fölött sűrűre verjük. Hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a vajat, és jól kikeverjük.
Diókrém
100 g vaj, 150 g porcukor, 250 g dió, 1 dl rum (vagy
kevés
rum aroma)
A vajat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az őrölt diót és a rumot, és jól kikeverjük.
Csokimáz
100 g csokoládé, 100 g vaj
A megpuhított csokoládéhoz adjuk a vajat és keverjük, míg keményedni kezd.
Babapiskótás Mézes
Mézes lapok
1
tojás,
50
g vaj,
150 g
porcukor,
2
evőkanál méz,
5
evőkanál tej,
1
kakaópor,
1
sütőpor,
400
g liszt
A tojást, a vajat, a cukrot, a mézet, a tejet feltesszük főzni és 2 percig főzzük. A tűzről levéve beletesszük a kakaóport, és a sütőporral elkevert lisztet.
Ezeket
tésztává dolgozzuk. A
tésztát elfelezzük, lisztezett
deszkán két lapot (kb 30X25 cm-es)
nyújtunk
belőle. Sütőpapíros tepsin világosra
sütjük. Légkeveréses
sütőben 180
C fokon kb 15 perc a sütési idő.
A töltelékhez:
0.5 l tej
5
evőkanál liszt
200 g vaj
200 g porcukor
50 ml rum
1 db
vaníliarúd belseje
A babapiskótás
réteghez:
kb 21 db
babapiskóta
400 ml
meggylé / meggybefőtt
lé
kevés tej
kevés rum
Az egyik lapot
megkenjük a krém
felével, majd a babapiskótákat bele
mártjuk egyenként az előzőekben leírt
rumos
meggyleves tejbe, és kirakjuk vele a krémmel
megkent lapot. Majd
újra krém következik, és erre
a másik mézes lap.
A csokoládét megolvasztjuk. A süti tetejét áthúzzuk a csokoládéval, és a hűtőbe rakjuk másnapig.
Almás Krémes Süti
Tészta
7 db tojás, 7 evőkanál liszt, 7 evőkanál porcukor, 1 evőkanál kakaópor, 1 evőkanál rum, + 1 kg savanykás alma
Egy
közepes tepsi alját
alufóliával kibéleljük,
kissé megzsírozzuk,
az almát meghámozzuk és
vékonyra szeljük (uborkareszelőn). Az
almát az
alufóliára terítjük.
A tojások fehérjét kemény
habbá verjük, majd beletesszük a cukrot a
tojássárgáját és
végül a lisztet. Ebből az összekevert
masszából a felét az
almára öntjük, a másik
felébe 1 evőkanál kakaóport
és 1 evőkanál rumot
keverünk.
Ráöntjük a sárga
masszára egy kicsit összerázzuk
és megsütjük. (kb 30 perc) Ha
kisült deszkára borítjuk, az
almás fele legyen felül.
Megkenjük a krémmel és
végül csokoládéval vonjuk be.
Krém
20 dkg rama margarin, 20 dkg porcukor, 2 és fél dl tej, 1 csomag vaníliás puding
A
margarint habosra keverjük a porcukorral, a pudingot a
tejjel sűrűre főzzük, ha kihült
összekeverjük a margarinons krémmel.
Almás Pite
Tészta
25 dkg Ráma margarin
40 dkg finomliszt
12 dkg kristálycukor
1 tojás sárgája
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál tejföl
Töltelék
2 kg alma
fahéj
2 csomag vaníliás cukor
Összekeverem a lisztet, cukrot, sütőport
és a vaníliás cukrot, a
Rámát a
keverékben elmorzsolom, hozzáadom a
tojás sárgáját
és annyi tejföld, amennyit
felvesz, és tésztává
gyúrom. 2 cipóra
osztom, az egyiket kicsit nagyobbra (ez az alja), a másikat
kicsit kisebbre (ez
a teteje).
Közben anyuval meghámoztatom és lereszeltetem az almát, ha ez kész, cukrozom és bőven fahéjazom.
Kinyújtom a tésztát tepsi méretűre, alulra teszem a többet, ráteszem az almát (én ki szoktam nyomkodni, hogy ne legyen „vizes”), a tetejére pedig jön a kevesebb tészta. Villával megszúrkálom, megkenem a tojás fehérjével (néha kis cukrot szórok rá), és már mehet is a sütőbe, közepes hőmérsékleten megsütöm (kb fél óra). Ha szép barna a teteje, megsült, ha kihűlt, a tetejére porcukrot szórok, és már tálalható is!