olasz pizza tészta
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
4 dkg élesztő
8 dkg olíva- vagy más étolaj
3 dl víz
kevés só
Elkészítés:
Az élesztôt kevés langyos,
lisztes vízbe
morzsoljuk és megkelesztjük. Ha megkelt a
kovász, az
átszitált liszthez keverjük,
hozzáadjuk az
olajat. Ez után annyi vizet adunk hozzá, hogy
közepes keménységû
tésztát
kapjunk. Ha kész, felületét olajjal
megkenjük,
letakarva 30-40 percig kelesztjük.
Ha megkelt, a tésztát
kinyújtjuk.
Ebbôl a mennyiségbôl 5-6 db 20 cm-es
átmérôjû pizzát
kapunk(én
két óriásit szoktam
csinálni).
Sütés elôtt étolajjal
megkenjük,
villával megszurkáljuk.
Elômelegített
sütôben kb. 8 percig,
elôsütjük.
Kivéve a sütôbôl a
pizzát, ismét
megkenjük étolajjal,
ráöntjük az
elôre elkészített pizza
szószt (lusta
vagyok, úgyhogy konzerv pizzakrémet teszek
rá). A
sütôbe visszatéve, 4 percig
tovább
sütjük. Ha nem szósszal
készítjük,
akkor az elôsütés ideje kb. 12 perc. Ez
után
rátesszük a pizzára az
elôkészített
rátétet és 3-4
perc alatt készre, sütjük. A
leírt sorrendet
célszerû betartani. Így a
töltelék nem
szárad ki és a tészta nem
ázik el.
Kedvenceim:
Csirkemelles pizza: feldarabolod a csirkemellett, kevés
olajjal
megsütöd, aztán mehet rá a
pizzára a
sok-sok sajttal kukoricával és kevés
oregánóval együtt.
Húsos pizza: szalámi, sonka, visli,
kolbász
és ami szemszájnak ingere, plusz kis
só, bors.
Hawai pizza: sonka, sok-sok ananász és sajt
(plusz egy kis oregánó, ki hogy szereti)