olasz pizza tészta

Hozzávalók:

 60 dkg finomliszt
 4 dkg élesztő
 8 dkg olíva- vagy más étolaj
 3 dl víz
 kevés só

Elkészítés:

Az élesztôt kevés langyos, lisztes vízbe morzsoljuk és megkelesztjük. Ha megkelt a kovász, az átszitált liszthez keverjük, hozzáadjuk az olajat. Ez után annyi vizet adunk hozzá, hogy közepes keménységû tésztát kapjunk. Ha kész, felületét olajjal megkenjük, letakarva 30-40 percig kelesztjük.

 Ha megkelt, a tésztát kinyújtjuk. Ebbôl a mennyiségbôl 5-6 db 20 cm-es átmérôjû pizzát kapunk(én két óriásit szoktam csinálni). Sütés elôtt étolajjal megkenjük, villával megszurkáljuk. Elômelegített sütôben kb. 8 percig, elôsütjük. Kivéve a sütôbôl a pizzát, ismét megkenjük étolajjal, ráöntjük az elôre elkészített pizza szószt (lusta vagyok, úgyhogy konzerv pizzakrémet teszek rá). A sütôbe visszatéve, 4 percig tovább sütjük. Ha nem szósszal készítjük, akkor az elôsütés ideje kb. 12 perc. Ez után rátesszük a pizzára az elôkészített rátétet és 3-4 perc alatt készre, sütjük. A leírt sorrendet célszerû betartani. Így a töltelék nem szárad ki és a tészta nem ázik el.

Kedvenceim:

Csirkemelles pizza: feldarabolod a csirkemellett, kevés olajjal megsütöd, aztán mehet rá a pizzára a sok-sok sajttal kukoricával és kevés oregánóval együtt.

Húsos pizza: szalámi, sonka, visli, kolbász és ami szemszájnak ingere, plusz kis só, bors.

Hawai pizza: sonka, sok-sok ananász és sajt (plusz egy kis oregánó, ki hogy szereti)